fbpx
Søg
Close this search box.

God Start på en Sund Relation med din Hund

God Start på en Sund Relation med din Hund

Gode råd og tips til opbygningen af jeres relation, du og din hvalp/hund imellem.

Hvalpe fakta:

Hunden er født med næsen åben og øjnene lukkede.

Hvalpens Øjne åbner først efter 14-21 dage.

Hundens syn er derfor dårlig og ikke en af de stærkeste sanser, så som lugte/høresansen.

Man kan sige at hundens næse er ligesom vores øjneHunden identificerer altså dens verden ved at afsøge den for fært (snuser til alt) og derved kan ”afmystificere” en mulig genstand.

”hvis ikke hunden får tiden til at duftet/afsøge området, (fx en pressending som ligger henkastet i hjørnet af haven) så kan pressendingen ende med at blive en potentielt farlig ting”, når hvalpen vokser op og bliver en voksen hund.

Vi identificerer vores miljø og verden ved at se det, før vi mærker det, dvs. at hund og menneske imellem oplever og erfare verden på hvidt forskellige måder….

Lad derfor hvalpen snuse til alt den møder på sin vej, I STEDET FOR AT FORTÆLLE, italesætte det hunden møder.

Når vi italesætter og måske endda også sætter os ned og aer hunden alt imens, så bekræfter vi hunden i at det er farligt, vi beroliger altså ikke hvalpen, men modsat skaber en frygt i situationen.

Et andet eksempel kunne være, at hunden går den vante tur, men lige pludselig står der en farlig genstand, (afspærre, de orange pæle) hunden bliver bange og vil væk fra området, måske endda gø ad det, her skal du HJÆLPE din hund ”berolige” din hund.

DET MEST HENSIGTSMÆSSIGE AT GØRE I EN SÅDAN SITUATION – som din hund forstår og modtager. 😊

Hvis hunden bliver frygtsom, bange for den genstand I møder, så kan man sætte sig ned i hundehøjde og lade hunden på eget initiativ snuse til genstanden.

Når hunden har ”identificeret” genstanden, kan I roligt gå videre, hertil skal siges, at når I går videre må der gerne være en ros i form af høj energi fx løb som havde du vundet en fodboldkamp alt imens du siger jubiiii, dygtig hvad end der passer dig bedst.

Nu skal du vide at du har givet din hund en god oplevelse og dermed en succes oplevelse.

Når din hund får succes, så får den selvtillid, en hund med selvtillid, hviler i sig selv.

Hunde kommunikerer via kropssprog og aflæsning af omgivelsernes energi.

Dvs. du som hundeejer skal hjælpe din hund til at forstå dit budskab og hensigt, ved at kommunikerer med din hund, via dit kropssprog og ikke via din tale.

Husk derfor at ”lukke munden og mærke/se din hund” – NÆRVÆR = KÆRLIGHED.

Hvalpen/hunden vil gerne gøre det rigtige, men hvad er det rigtige?

Det rigtige er jo selvfølgelig individuelt, men hvalpen skal vises alt hvad den skal lære, et eksempel kunne være, at man gerne vil have at hunden til at stoppe med at hoppe op ad folk på jeres vej, eller gæsterne der besøger jer.

En hvalp gør kun noget der kan betale sig… hmm hvad betyder det egentlig..

Hunden aflæser vores kropssprog og kommunikere ud fra det, det at hoppe op, er sket ift. en signalering af at det har været ok. Vi skal derfor være meget beviste om hvad vi rent faktisk kommunikerer ud via vores kropssprog og vores følelser.

NEJ = HVAD SKAL JEG SÅ.. (når hunden får et nej og ikke vises hen i en anden ønsket adfærd, vil hunden have en følelse af at være efterladt til ”hvad???”, agtigt)

Hvalpestimuli – hvor meget kan hvalpen holde til?

Mange hvalpe er konstant på arbejde, der er mange ting den skal lærer. Hvalpen bliver med andre ord bombarderet med nye indtryk, dag ud og dag ind.

De aflæser alt i deres miljø, og med alt menes alt, som i følelser, stemninger, lyde, dufte, fysiske miljøer, temperatur.

Det betyder jo så at hvalpen konstant er på arbejde, VIGTIGT HER AT TILFØJE:

Rolighedstræning – og gerne lige så snart I kommer hjem efter en gåtur.

De fleste hvalpe og dets menneske, slutter en gåtur, vel og mærket en gå tur i miljøet, hvor der er allerflest forstyrrende elementer, med at åbne døren til hjemmet, slippe hunden løs i hjemmet, hvorefter hunden spurter ind, og ejeren ligeså.

Ejeren går i gang med de daglige opgaver, og hunden er efterladt til hvad? (Jeg ved godt at det lyder lidt hårdt at skrive således) men i hundens verden ser det sådan ud, hvorimod det mest hensigtsmæssige at gøre:

Jeres ”tjek ind” øvelse bliver jeres nye bedste ven og jeres hunds tryghed. Tøv aldrig med at lave den for meget, det kan aldrig blive for meget.

Tegn på at din hund er overstimuleret – over load –

Som nævnt tidligere, er hunden en stor ”magnet” og det magnetfelt kan godt blive overfyldt, hvilket det gør meget tit og er årsag til mange af de småirriterende problematikker vi ser i vores hverdag..

Tegn på overstimulering er selvfølgelig individuel, og derfor vil det ikke være sikkert at din hund udviser alle dem jeg skriver, men blot viser et af dem.

Ydermere hvis vi ikke ser dem, så stopper hunden muligvis med at vise dem og derved bliver det svært for hunden at dæmpe sig selv og på sigt bliver stresset.

Tegn i kropssproget:

Selvfølgelig skal hertil nævnes, at alt adfærd er situationsbestemt og derfor kan der være andre forklaringer end over load, i forhold til den enkelte situation.

Det at arbejde – stimuli – mentalt træt.

Hunden elsker at arbejde og det er det mest naturlige for en hund. Og det at arbejde sammen med sit menneske er ene og alene det bedste der findes ”siger din hund”.

Forbered din dagligdag så arbejdsvenlig som muligt, fx kan man fodre i en arbejdsvenlig situation og dermed smide hundemad skålen i ”skraldespanden”.

Det at smide foderet i en skål og server det for hunde, er virkelig kedeligt, ”siger din hund”, brug muligheden for at fodre dig til det bedste og dybeste venskab af dem alle.

Lidt fakta om hundens tænder:

Hunden har tandskifte på samme måde som vi har tandskifte.

Dvs. hundens ”mælketænder” bliver udskiftet fra omkring 3-6 måneders alderen. Det er derfor en god ide lige at tilse dyrlægen ved 8 måneders alderen for at sikre sig at alle tænder er skiftet.

Når hunden har tandskifte, klør gummerne, så at sige, og hunden vil være tilbøjelig til at bide i alt hvad den kan komme i nærheden af, denne form for adfærd kan også udvikle sig til en ”indlært” adfærd som vil fortsætte igennem hundens liv. (uhh. det er da megastimulerende at bide i sofabordbenet, eller legeadfærd, så som jubii mit menneske løfter hånden når jeg bider i den = jagten indtræder.)

Stop derfor denne adfærd så hurtigt som muligt, ved at aflede hunden i den uønskede adfærd. Det kan man gøre ved at tilbyde hunden andre ting at bide i fx tandvenligt legetøj, bideben osv. Der er et stort marked for den slags – ”kong” er bare et af mange navne for samme. Man kan stoppe hunden i akten, ved fx at man røster med godbidbøtten, for herefter at smide lidt på gulvet, så for du hurtigt hunden væk fra situationen, og kan få lidt fred til at udtænke næste step i arbejdet. Man skal sørge for at give hunden tilsvarende arbejde, som sidestiller hundens egen energi, dvs. hunden skal arbejde i så lang tid, at den glemmer hvad den havde gang i.

Det ”næsten” allermest vigtige i jeres nye relation.

Jeres samarbejde skal opbygges, og det skal gerne gå hen og blive det bedste venskab – hund og menneske imellem.

Hvis I er i tvivl om noget, så vid at på alle mine forløb, er der 100% support.

Tøv ikke med at bede om hjælp, det gavner kun dig og din hund i sidste ende.

læs mere om vores hvalpetræning:

Hvalpetræning København og i Nordsjælland

Tillykke med din nye hvalp og god arbejdslyst.

Kommunikation hund og menneske imellem.


God Start på en Sund Relation med din Hund